Ελάτεια Φθιώτιδος

Αποδράστε στους πρόποδες του Παρνασσού

Η περιοχή

Η Ελάτεια υπήρξε κατά την αρχαιότητα η μεγαλύτερη πόλη της Φωκίδας, δεύτερη σε σημασία μετά τους Δελφούς. Το όνομά της προέρχεται από τον ήρωα Έλατο, γιο του Αρκάδα, βασιλέα της Αρκαδίας, ο οποίος κατά τον μύθο, ήλθε να βοηθήσει τους Φωκείς εναντίον των Φλεγίων, οι οποίοι είχαν επιτεθεί στο ιερό των Δελφών. Μετά το γεγονός αυτό, ο Έλατος παρέμεινε στη Φωκίδα και ίδρυσε την ομώνυμη πόλη.

Η στρατηγική σημασία της Ελάτειας ως πόλης-κλειδί για την κατάκτηση της νοτιότερης Ελλάδας υπήρξε η αιτία για την εμπλοκή της σε όλους σχεδόν τους πολέμους της αρχαιότητας και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί αρκετές φορές και να ξαναχτιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα μέχρι σήμερα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι στην Ελάτεια η ζωή και ο πολιτισμός αρχίζουν ήδη από την 6η χιλιετία π.Χ.

Η Ελάτεια κατέχει σημαντική θέση στην προϊστορία της Στερεάς Ελλάδας αλλά και του Ελλαδικού χώρου γενικότερα, καθώς εδώ επισημαίνονται μερικές από τις αρχαιότερες θέσεις της νεολιθικής εποχής.

Αποδράσεις - Ευρύτερη περιοχή

Η πόλη είχε πυρποληθεί από τον Ξέρξη, καταστράφηκε ξανά από σεισμό το 436 π.Χ., το 339 π.Χ. την κατέλαβε ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας και το 198 π.Χ. οι Ρωμαίοι. Το 195 π.Χ. κηρύχθηκε ελεύθερη πόλη. Είχε ένα ιερό της Κραναίας Αθηνάς, η οποία εικονίζεται σε μερικά νομίσματα της πόλεως.

Την πόλη κοσμεί θέατρο και άγαλμα της θεάς Αθηνάς, για την οποία πίστευαν ότι βοήθησε τους Ελάτες εναντίων των βαρβάρων του Ταξίλου.

Επιλέγοντας την Κραναία Αθηνά και την Ελάτεια για την διαμονή σας έχετε την δυνατότητα για εξορμήσεις και εκδρομές με πολλές επιλογές, χειμώνα και καλοκαίρι: Αράχωβα, το χιονοδρομικό κέντρο, οι Δελφοί, το Γαλαξίδι και η Ναύπακτος στη νότια πλευρά, ενώ ανατολικά έχετε εύκολη πρόσβαση στη βόρεια Εύβοια (μέσω Αρκίτσας), στα καμμένα βούρλα, στη Λαμία κτλ.